Aanbevolen literatuur bij dit onderwerp

‘Laat je leiden door strategie, niet door media.’

Marketing 101: zoek uit wat je klant wil en geef hem dat. Maar wat als de klant zelf niet weet wat hij wil? Als je kijkt naar de campagneconcepten die gepitcht worden dan valt er één ding op, namelijk dat er vaak gepitcht wordt op basis van welke mediavorm nu populair is. Hyves er uit, Facebook er in? Prima. Morgen Foursquare? Geen probleem. Je wint er misschien de pitch mee, maar je klant help je er niet verder mee.

Vooropgesteld, ik ben niet tegen experimenteren met nieuwe dingen. Graag zelfs. Het wordt wel een issue wanneer je bureaus consequent hippe dingen ziet pitchen die niet noodzakelijk bij dát ene merk passen en niet per se de corporate strategie onderstreept. Zo een recyclepitch wordt nooit een écht succes en daarom worden de kleine overwinningen opgeblazen. Wil je echt verschil maken dan is een solide aanpak nodig. Laat je daarbij door strategie leiden, niet door media.

Marketing vanuit de inhoud

Niet roepen relevant te zijn maar écht waarde toevoegen voor je klant. Dat is de kern van content marketing: het aanbieden van relevante informatie om businessdoelstellingen te behalen en (potentiële) klanten dichter aan je te binden. Je klanten vertrouwen namelijk op een veelvoud van kanalen, bronnen en meningen om zich een oordeel te vormen over je merk, product of medewerkers.

Wil je een relevante klantervaring voorop stellen in je campagne dan moet de inhoud centraal staan. De kwaliteit van je content zegt net zo veel over je merk als de huisstijl of de kwaliteit van je producten. Gek dan, dat er aan een contentstrategie formuleren nauwelijks aandacht wordt besteed. Content is namelijk dé sleutel tot merkbinding bij klanten.

Aan de slag

Hoe ga je daarmee aan de slag? Door terug te gaan naar de basis. Bepaal eerst je kernboodschap en aanverwante thema’s en zet vervolgens de momenten waar je content goed bij past op een rijtje. Dit geeft een kader aan je uitwerking(en) voor campagnes, kanalen en doelgroep. Met dat kader kun je vervolgens beginnen met het inplannen van mankracht en middelen.

Bij het ontwikkelen van een contentstrategie denk je vanuit het grote plaatje. Je denkt echt mee met je beoogde of huidige klant. Als je de aansluiting tussen inhoud en uitvoering kristalhelder uitwerkt dan is je campagnevoorstel een perfect logisch gevolg op andere marketingacties. Dat wekt enthousiasme, overtuiging van expertise en interesse bij je klant op. Meer weten over het uitwerken van een contentstrategie? Mijn boek Contentstrategie voor het web ligt sinds 25 januari in de winkel.

Dit artikel is een herpublicatie (met minimale wijzigen) van mijn bijdrage aan het e-book vol met internetmarketing tips op karelgeenen.nl

Auteur:

Datum: 13-03-2012