Het social media gebruik van Babyboomers

Het beeld dat social media alleen door jongeren gebruikt wordt is wijdverspreid. Er is echter ook een stijgende tendens te zien in het gebruik van social media door oudere generaties. Forrester publiceerde onlangs een rapport over het gebruik van social media door Europese babyboomers. In dit artikel bespreek ik enkele highlights.

Over het gebruik van social media door babyboomers hoor je meestal weinig. Jammer, want uit dit onderzoek van Forrester blijkt dat Nederlandse babyboomers tot de meest actieve groep gebruikers in Europa behoren.

Europees gezien leest meer dan 40% van de babyboomers regelmatig content in of uit sociale media. Jongere babyboomers (tussen de 43-52 jaar) doen dit nog wat vaker. Wel heb ik mijn vraagtekens bij de definitie de Forrester geeft aan ’social content.’ Er zijn namelijk weinig websites zonder sociale elementen.

Momenteel participeert 10% van de babyboomers in social media door het posten in fora, het schrijven van reviews of het geven van ratings. Ongeveer hetzelfde percentage voegt eigen content toe via bijvoorbeeld bloggen of het uploaden van videos naar YouTube. Niet te vergelijken met de 34% van de 25-34 jarigen maar evengoed bemoedigend.

Nederlanders zijn vooral enthousiaste joiners van de conversatie. Tussen de 60-70% van de babyboomers gebruikt regelmatig sociale media. De ontstane netwerkeffecten door de wijdverspreid adoptie van Hyves zullen daar zeker toe hebben bijgedragen.

Ook op spectator niveau scoren we goed. Hier kun je uit afleiden dat er in Nederland een gezond Word of Mouth (WoM) klimaat is. Opmerkelijk vind ik dat Italië ons voorbijstreeft qua creatie van unieke, individuele content.

Een ander opvallende conclusie uit het onderzoek is dat het bij onze oosterburen slecht gesteld is met de adoptie van social media. Slechts een derde van de Duitse babyboomers maakt gebruik van sociale media. De onderzoekers van Forrester vinden het zelf overigens totaal niet verrassend: Duitsland heeft ook in alle andere leeftijdsgroepen de laagste adoptiegraad van social media in Europa.

Conclusie

Babyboomers zijn misschien niet de eerste groep waar je aan denkt als je aan de gang gaat met social media marketing. Toch is het een interessante groep waar de nodige groei te bespeuren is en zeker in Nederland zijn er voldoende kansen.

Meer weten? Het rapport van Forrester kun je bestellen via deze link.

Auteur:

Datum: 29-04-2009