Google indexeert nu ook Facebook comments

Google heeft bekend gemaakt nu ook reacties op Facebook op te nemen in de zoekindex. Ook diensten zoals Disqus en consorten worden meegenomen in het zoekresultaat. Goed nieuws dus voor wie Facebook comments op zijn site gebruikt, deze reacties gaan voortaan meewegen in de ranking van je pagina’s.

De ‘verloren’ comments

Voorheen werden reacties die geplaatst werden via Facebook comments of Disqus niet geindexeerd door Google. In feite gingen die reacties daardoor ‘verloren’ en hadden ze geen invloed op de zoekresultaten. Het indexeren van reacties is met name interessant omdat je bezoekers in hun eigen woorden hun verhaal vertellen: dit kan leiden tot een legio aan nieuwe ‘long tail’ treffers op je website. Mede daarom waren veel webmasters voorzichtig met het toevoegen van social comments plugins.

Matt Cuts heeft de toevoeging van de nieuwe functie inmiddels bevestigd, zo schrijft Hyped.nl, en onderschrijft dat Google-bot steeds slimmer wordt in het ontsluiten van content:

Googlebot keeps getting smarter. Now has the ability to execute AJAX/JavaScript to index some dynamic comments

Integratie van social in de zoekbeleving

Google is al een tijd bezig om content vanaf social media platformen een plek te geven in haar zoekalgoritme. Zo bepaalt wat je relaties op Twitter en Google+ delen bijvoorbeeld mede de resultaten die je krijgt voorgeschoteld. Na het verwijderen van de ‘share with note’ button op Google Reader ten faveure van een Google+ knop lijkt dit nu het volgende sociale element te zijn die Google grootschalig uitrolt. Één ding is zeker: social blijft een grote rol spelen in de SERP-resultaten.

Auteur:

Datum: 02-11-2011