Website snelheid meten met GTmetrix

Met GTmetrix maak je gratis een basisrapportage over je website snelheid. Snel gemaakt en erg handig om mee te nemen naar je baas of een meeting.

Rapport met algemene aanbevelingen

Gtmetrix combineert de laadsnelheid van je website met de uitkomsten van een Google Page Speed analyse en Yahoo’s Yslow analyse. Beide tools beoordelen je website op een aantal algemene punten zoals de volgorde waarin elementen geladen worden en het aantal HTTP-requests. Dat laatste gaat over hoe veel bestanden je opvraagt. En hoe minder dat er zijn, hoe beter. Je kunt de scorelijst per analyse bekijken óf de timeline bekijken. Deze geeft weer in welke volgorde bestanden werden geladen.

Voorbeeld van een GTmetrics rapport.

Voorbeeld van een GTmetrics rapport.

Niet alle bevindingen zijn even belangrijk. Yahoo’s Yslow-analyse geeft bijvoorbeeld punten aftrek voor het niet gebruik maken van een CDN (Content Delivery Network). Een dergelijke dienst is weliswaar handig maar beslist geen noodzaak voor iedere webmaster. Zoals met veel zaken verschilt het per situatie, soms zal het niet of nauwelijks helpen. Uiteindelijk is het een algemene aanbeveling en geen persoonlijk advies.

PDF-download van de bevindingen

Erg handig aan Gtmetrix is dat men de optie biedt om een PDF te downloaden van het automatisch gegenereerde rapport. Hierbij kun je kiezen tussen een summier overzicht of de volledige rapportage. Handig om mee te nemen naar een bespreking over de website of als naslagwerk hoe je website presteerde op verschillende momenten. De tool is gratis te gebruiken via deze link.

Auteur:

Datum: 24-05-2013