Website snelheid meten met Pingdom Tools

Een website moet snel geladen zijn. Want hoe langzamer een website laad hoe meer mensen zullen afhaken, zo blijkt keer op keer uit onderzoek. Snelle websites laden pagina’s binnen drie seconden, zeer snelle websites zitten zelfs onder de seconde. Zo’n website snelheid bereiken is een technische uitdaging die begint met testen. Pingdom Tools is daarbij een hulpmiddel.

Laadtijd meten, zoals in de browser.

Pingdom is een bedrijf dat vanaf verschillende locaties in de wereld controleert of je website nog online is. Is dit niet zo dan krijg je een SMS-je of e-mailbericht om je hier van op de hoogte te stellen. Een handige service voor webmasters. Om hun diensten binnen die doelgroep te promoten heeft het bedrijf een tool ontwikkelt die precies meet hoe lang een websitepagina er over doet om te laden. Daarbij wordt er gekeken naar daadwerkelijke laadtijd in de browser. Dus niet alleen de tijd om de HTML-code van de pagina op te halen maar ook alle plaatjes, stijlen en social media buttons:

Voorbeeld van een gratis test via Pingdom Tools

Voorbeeld van een gratis test via Pingdom Tools

De tool vertelt je niet alleen hoe snel je website is maar ook hoe deze presteert in vergelijking met andere websites. Je krijgt ook een nauwkeurige analyse van de statuscode van alle opgehaalde elementen, wat bijvoorbeeld handig is om te controleren of er geen niet-bestaande verwijzingen naar files in je HTML-code staan (wat de laadtijd vertraagd).

Testen vanaf meerdere locaties

Met Pingdom Tools kun je de laadtijd van je website testen vanaf meerdere locaties. Standaard wordt vanuit Amerika een test gedraaid. Voor een realistisch beeld van de laadsnelheid vanuit Nederland kun je bij settings voor ‘Amsterdam, Netherlands’ kiezen. Testen vanuit de V.S. heeft eigenlijk enkel zin als je een internationaal geori├źnteerde website hebt ├│f wilt testen hoe je net geimplementeerde CDN (Content Delivery Network) werkt.

Auteur:

Datum: 26-05-2013