Website snelheid meten met Google Analytics

web-analytics-130x130Google Analytics biedt veel verschillende meetinstrumenten in één jasje. Een relatief onbekende feature is die om je website snelheid te meten. Snel en gemakkelijk te implementeren maar standaard weinig compleet qua informatie. Gelukkig is daar iets aan te doen.

Standaard een kleine sample size

De standaardinstelling van Google Analytics is om de laadsnelheid van je website te ‘sampelen’ onder 1% van je bezoekers. Dat betekent dat van slechts 1 op de 10 bezoekers de tijd bijgehouden wordt hoe snel de pagina geladen is. Geen probleem voor een website met enkele duizenden bezoekers per dag maar voor wie minder bezoekers heeft onhandig. Je mist dan te veel gegevens om daadwerkelijk relevante metingen te kunnen doen. Gelukkig is de sample size te verhogen met slechts twee regels code.

Waar vind je dit rapport?

Wanneer je de rapportage-module van Google Analytics voor je hebt navigeer je in het linker zijmenu naar ‘Inhoud’ en kiest dan voor ‘Sitesnelheid’ en vervolgens voor ‘Overzicht’. Je krijgt dan een menu gepresenteerd over de gemiddelde laadsnelheid per browser maar kunt eenvoudig wisselen naar laadsnelheid per land/gebied of per pagina. Op die manier wordt snel inzichtelijk welke pagina’s er wel en niet snel geladen worden en of er veel variatie is in laadsnelheden tussen locaties of browser:

Voorbeeld van laadsnelheid per browser.

Voorbeeld van laadsnelheid per browser.

Codevoorbeeld Google Analytics snippet

Om de sample rate te verhogen moet je de parameter _setSiteSpeedSampleRate aan je Google Analytics code toevoegen. Bij websites onder de 500 bezoekers per dag zou ik aanraden deze op 100% te zetten zodat al het mogelijke wordt vastgelegd. Daarnaast heb je de parameter _trackPageview nodig. Deze heeft geen waarde maar moet nadat de samplerate is gezet worden toegevoegd. Als de juiste volgorde niet wordt aangehouden werkt het meten niet. Zie daarom dit code voorbeeld:

<script type="text/javascript">

 var _gaq = _gaq || [];
 _gaq.push(['_setAccount', 'JOUW GOOGLE ANALYTICS ID']);
 _gaq.push(['_setSiteSpeedSampleRate', 100]);
 _gaq.push(['_trackPageview']);
 
 (function() {
  var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true;
  ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';
  var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s);
 })();

</script>
Auteur:

Datum: 23-05-2013