Aggregatiesite haalt originele artikelen offline via DMCA-request.

DMCA requests lijken schering en inslag te vormen het afgelopen jaar. Niet gek dus dat webhosters en andere service providers steeds minder controle uitvoeren op de rechtsgeldigheid van een verzoek om bepaalde content offline te halen wegens auteursrechtenschending.

Wel gek is het om je zelfgeschreven artikelen offline gehaald te zien worden vanwege een auteursrechtenclaim uit Indië. Het overkwam de auteurs van Retraction Watch, een weblog dat sinds 2010 rectificaties op allerlei gebieden volgt om zodoende een beeld te bieden van tot in hoeverre (en hoe snel) wetenschappelijk onderzoek zelfreinigend is. Hun webhoster kreeg enkele DMCA takedown requests en haalde de artikelen direct offline, zonder ook maar de moeite van een dubbele check te ondernemen.

Achter de verzoeken zat de website NewsBulet.In. Deze website beweerde een ‘bekende Indische uitgeeforganisatie’ te zijn. Hoewel de website inmiddels offline is kunnen we deze via de WayBack Machine nog steeds opvragen. Wie er een blik op werpt ziet direct dat dit geen professionele organisatie is:

Screenshot van de website in kwestie.

Een screenshot van de website van NewsBulet.in.

Ars Technica biedt een gedetailleerde uitwerking van het verhaal. Opvallend is vooral het totale gebrek aan controle op de geldigheid van de claim. Niet alleen ziet de website er amateuristisch uit, wie de WHOIS-records van het domein opvraagt ziet dat het domein pas zeer recent was vastgelegd. Enige logische uitleg zou verwarring met uitgever www.newsbullet.in zijn hoewel daar in de communicatie die Ars Technica publiceerde geen sprake van lijkt te zijn.

Het verhaal hoe NewsBulet.In artikelen naar hun website kopieerde en vervolgens de artikelen van de makers offline liet halen is allicht vermakelijk. Het duid echter ook op een fundamenteel probleem met de afhandeling van deze verzoeken. Hoe lang nog tot ook dit soort takedownverzoeken een vorm van geautomatiseerde spam wordt waartegen je als website-eigenaar moet gaan vechten?

Auteur:

Datum: 24-02-2013