Gratis e-books lenen bij Amazon

Amazon wordt beschouwd als een grote winst voor de boekenindustrie. Althans, wanneer we het hebben over het creëren van een marktplaats waar zelfs de meest obscure boeken te koop zijn. Gisteren kondigde Amazon echter aan voortaan gratis e-books te gaan ‘uitlenen’ aan haar klanten. En daar zijn uitgevers heel wat minder van gecharmeerd.

Digitale boeken kopen? Dat hoeft niet meer.

Leden van de Kindle Owners’ Lending Library van Amazon kunnen allerlei werken voor maximaal vier weken naar hun Kindle downloaden. Tijd zat om te lezen dus. De enige voorwaarden zijn dat je in het bezit moet zijn van een Amazon Kindle en een abonnement op Amazon Prime moet hebben. Amazon Prime is een dienst die momenteel alleen voor Amerikanen beschikbaar is en kost 79 dollar per jaar. Daarvoor krijg je dan wel gratis verzending bij bestellingen op Amazon.com en toegang tot duizenden films en tv-series die je mag streamen naar je PC of media centre.

Het addertje onder het gras.

De introductie van met name het gratis streamen van films vanuit een Amazon Prime abonnement zorgde al eerder voor flinke oproer. Uitgevers hoeven zich voorlopig echter geen zorgen te maken over het gratis uitlenen van boeken, de dienst lijkt je momenteel maximaal 1 leenboek per maand toe te staan. Evengoed is het aanbod om voor 79 dollar per jaar 12 gratis leesboeken, gratis verzending én allerlei films en series kunnen streamen natuurlijk meer dan redelijk.

Amazon groeit in digitale diensten.

Amazon is al een tijdje bezig om haar aanbod van zogeheten virtuele goederen verder uit te breiden. Met het leveren van digitale producten als e-books en films kan zij haar distributiekosten verder drukken en wordt de winstmarge groter. Bovendien raken steeds meer consumenten gewend aan het kopen van niet-tastbare producten. Denk bijvoorbeeld aan apps voor je smartphone of credits waarmee je game items kunt kopen in spellen als Habbo hotel.

Vraagteken blijft de omslag qua mobiel breedband die bijvoorbeeld Nederland aan het maken is, van flat-fee naar harde datalimieten. Hoe zullen dit soort partijen met die beperking gaan omspringen? Wil je leveren vanuit de cloud dan is ‘access anywhere’ toch echt een must, lijkt mij.

Auteur:

Datum: 04-11-2011